Gedragsverandering
Er is vast wel iets wat je wilt veranderen in je leven. Of dat nou is dat je meer wilt gaan sporten, beter naar je lichaam wilt luisteren, gezonder wilt gaan eten of je schermtijd wilt verminderen. Het zijn allemaal gedragsveranderingen die vaak gekoppeld zijn aan gewoontes. Die gewoontes hebben vaak het imago dat ze lastig te veranderen zijn.
Demotiverende cijfers zoals “80% van de mensen die een poging doen om hun gedrag te veranderen slaagt er uiteindelijk niet in” maken het nóg uitdagender om door te zetten. Stom, vinden wij, want wij zijn van mening dat iedereen in staat is om nieuwe gewoontes aan te leren.
Er zijn zes bewezen elementen die een belangrijke rol spelen in gedragsverandering en het aanpassen van gewoontes. Zodra je deze begrijpt en opvolgt zal het makkelijker zijn om je gedrag en gewoontes aan te passen. Dus, doe je mee?
1) Zet een persoonlijk doel.
We starten vaak met iets zonder een duidelijk doel te stellen. Als je een duidelijk en concreet beeld hebt van wat je wilt bereiken, wordt het veel makkelijker om te bepalen welk gedrag je daarbij helpt. Onze tip is om één uitdaging te kiezen en het simpel te houden.
Bijvoorbeeld: je wilt je concentratie verbeteren. Het concrete doel is om je minder te laten afleiden op een werkdag. Gedrag om dit doel te bereiken zou kunnen zijn: twee vaste tijdstippen inplannen voor mail en whatsapp.
2) Motivatie, jouw intrinsieke drive.
Motivatie helpt vooral bij het starten van zo’n verandering. Gedragsverandering kost namelijk energie, zeker om nieuwe gewoontes te creëren. Om dit aan te gaan heb je motivatie nodig. Maar er komt een moment dat je motivatie afneemt. En dat is ook het moment dat veel mensen opgeven waardoor ze terugvallen in hun oude patroon. Onze tip: schrijf de motivatie die je in het begin zo sterk voelt op. Dit kan je er altijd weer bij pakken als je hem even kwijt bent. De kunst is namelijk om vóór het punt van opgeven een gewoonte te maken van jouw nieuwe gedrag. Want zodra iets een gewoonte is kost het geen extra energie of motivatie meer.
Bijvoorbeeld: je poetst je tanden voordat je naar bed gaat. Er zijn weinig mensen die zich iedere avond gemotiveerd voelen om hun tanden te poetsen. Dat hoeft ook niet, want het is een gewoonte. We denken er niet over na en doen het gewoon.
3) Kleine stappen richting je doel.
Yess, het doel is gezet. Als het goed is weet je nu waarom je iets wilt veranderen. Probeer nu kleine, haalbare stappen te identificeren om dichter bij je doel te komen. Dat geeft focus en door die kleine stappen kun je tussendoor succesmomenten creëren.Beloon jezelf!
Stel dat het een keer niet lukt om je doel te halen (dat hoort erbij), dan hoef je maar een kleine stap terug te doen waardoor de drempel veel lager is om het nog eens te proberen.
Bijvoorbeeld: je wilt 10 kilo afvallen, beloon jezelf dan bij iedere kilo die je kwijt bent. Niet pas aan het einde als de 10 kilo eraf is, want dat duurt nog lang. Door jezelf “onderweg” te belonen blijf je gemotiveerd en word je steeds trotser.
4. Bereid je voor, ook op uitdagende momenten.
Er gaan ook momenten komen waarin het verleidelijk is om terug te vallen in de oude gewoontes. Goed nieuws is dat onderzoek aantoont dat mensen die vooraf nadenken over de (mogelijke) uitdagende momenten, veel vaker hun nieuwe gedrag volhouden tijdens deze momenten.
Bijvoorbeeld: het is je doel om gezonder te gaan leven. Uitdagende momenten zijn als je uit je werk komt en met trek op de trein moet wachten. Vooral de etensgeuren van het ongezonde voedsel maken het uitdagend. Hoe kan je deze situatie tackelen? Je kan dit voorkomen door vooraf een appel te eten zodat je niet met honger over het station loopt.
5. Betrek je omgeving bij de verandering.
Zo vergroot je je eigen commitment en zo kan je omgeving je steunen en feedback geven. Je omgeving kan je zelfs helpen: als ze weten wat jij wilt veranderen kunnen ze je helpen om niet terug te vallen in oude patronen.
Bijvoorbeeld: je wilt afvallen en gaat meer sporten. Dit doe je met een vriend. Je wilt je maatje niet teleurstellen, dus elke keer als je eigenlijk geen zin hebt ga je toch.
6. Meten is weten, ook bij verandering.
Meten zorgt namelijk voor bewustwording en houdt je op het juiste pad. Probeer iedere dag even stil te staan bij jouw veranderingen.
Ga er niet vanuit dat je in een keer alles verandert; gun jezelf de tijd. Verandering kost nou eenmaal tijd. En vergeet jezelf niet te belonen als je dichterbij je doel komt!