Voedingsstoffen & vegetarische voeding

Vlees hebben we naar onze mening niet nodig in een gezond dieet, als je maar de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Hoe kunnen vleesvangers daarin bijdragen? Wij zetten op een rijtje voor je waar je op kan letten.

Eiwitten
In de meeste vleesvervangers zijn gemaakt op basis van sojabonen of andere peulvruchten. Dit wordt gecombineerd met bijvoorbeeld kikkererwten, ei of tarwegluten om in de buurt van de structuur van vlees. Dierlijke producten zijn een belangrijke bron van eiwitten. Gelukkig zitten er in peulvruchten veel plantaardige eiwitten.

Sojabonen specifiek bevatten ook fyto-oestrogenen, dit wordt vergeleken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ondanks veel geruchten zorgt dit stofje, volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), niet voor ongezonde bijwerkingen.

Er bestaan ook vleesvervangers op basis van groenten. Deze bevatten weinig eiwitten en hebben vaak meer toevoegingen en bewerkingen nodig om op smaak gebracht te worden. Lees de achterkant om hier achter te komen.

Voedingstoffen
Naast alle eiwitten in peulvruchten bevatten ze ook veel vezels, vitamine B en mineralen zoals ijzer calcium, molybdeen en fosfor. Dit alles zorgt ervoor dat peulvruchten je LDL-cholesterol verlagen en helpt je bloedvaten gezond te houden, aldus het Voedingscentrum.

Zout
Daarnaast is het belangrijk om op te letten hoeveel zout er is toegevoegd. Bij sommige vleesvervangers is dat relatief veel, soms wel 2 gram (per 100 gram). De gezondheidsraad raadt aan om over de hele dag niet meer dan 6 gram zout binnen te krijgen.

Vitamine B12
Een bekende vitamine voor de vegetarische of veganistische eters is vitamine B12. B12 is een bijzondere vitamine omdat deze cruciaal is voor de stofwisseling in onze lichaamscellen. Deze vitamine komt vrijwel alleen in dierlijke producten voor omdat het wordt gemaakt in het maag-darmkanaal van dieren (Voedingscentrum). Soms wordt B12 toegevoegd aan vegetarische en vegan producten. Het zit echter lang niet in elke vleesvervanger dus check altijd even de achterkant als dit voor jou belangrijk is.

Dus volgens ons is het goed mogelijk om vegetarisch te eten, als je maar goed let op je voedingsstofinname. Vleesvervangers kunnen hierbij ondersteunen mits je even checkt wat er precies in zit. Voor "The Greenspiration Ambassadors” panel hebben wij een heerlijk vegetarische barbecue klaargemaakt. Benieuwd naar de recepten of wil je meer weten over de mogelijkheden om vegetarisch(er) te gaan eten? Stuur ons dan een berichtje!

ReceptenZoi Dieters